Τελικά η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες; ή απλώς οι Έλληνες πληρώνουν ενοίκιο για τη διαμονή τους;

Η επιβολή φόρου για κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλά και φόρου κληρονομιάς είναι άδικη. Οι φόροι πρέπει να επιβαρύνουν την αγορά ή πώληση των ακινήτων αλλά και τα κέρδη που τυχόν αποφέρουν (π.χ. μέσω ενοικίων).

Ο φόρος κατοχής μετατρέπει τον ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή της περιουσίας του και οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες σε εκποίηση της περιουσίας τους για πληρωμή των φόρων.
Σκεφτείτε κάποιος μισθωτός να κληρονομήσει αγροτεμάχια αξίας 2.000.000 Ευρώ από τον παππού ή τον πατέρα του τα οποία δεν του αποφέρουν κανένα κέρδος. Με επιβολή ΦΜΑΠ θα κληθεί να καταβάλει ετησίως κάποιες χιλιάδες ευρώ φόρο χωρίς να λαμβάνετε υπόψη η τωρινή οικονομική του κατάσταση (π.χ. Αν μένει για κάποιο διάστημα άνεργος ή αν είναι χαμηλόμισθος). Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να εκποιήσει την περιουσία του σε χαμηλή τιμή λόγω του ότι δεν μπορεί να καταβάλει τους φόρους. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια θα καταλήξουν περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο πολλών γενεών στα χέρια λίγων πλουσίων. Ενώ, ο μισθωτός που αναγκαστικά εκποίησε την περιουσία του και ξαφνικά βρέθηκε με πολλά χρήματα, λόγο της αδυναμίας του να τα διαχειριστεί έξυπνα θα τα απωλέσει μέσα σε μία γενιά. Αντίθετα την ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να τη διατηρήσει εύκολα (χωρίς να χρειάζεται να είναι οικονομολόγος) και να την περάσει στις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα να την εκμεταλλευτούν.

Δηλαδή το κράτος μέσω του φόρου τιμωρεί την εργατικότητα, την αποταμίευση, την υγιή κατοχή και χρήση της ακίνητης περιουσίας και προωθεί την μετατροπή της σε μετρητά, τη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση της σε χρονικό ορίζοντα μίας μόνο γενιάς.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας να αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν κορόιδα επειδή δεν μπορούν να μεταφέρουν τα ακίνητά τους εκτός Ελλάδος.

Αν δηλαδή κάποιος έχει τεράστια περιουσία σε μετρητά δεν πληρώνει φόρο κατοχής επί της συνολικής αξίας αλλά αντίθετα πληρώνει φόρο ως ποσοστό επί των κερδών από τους τόκους.

Δηλαδή ευνοείται φανερά ένας πλούσιος μεγαλοεπιχειρηματίας σε αντίθεση με έναν μισθωτό που κληρονόμησε ακίνητα που δεν του αποφέρουν κέρδη.
Αν πάλι η επιβολή φόρου είναι αναγκαία, θεωρώ ότι το ΕΤΑΚ είναι ποιο δίκαιο από το ΦΜΑΠ αλλά με υψηλότερο αφορολόγητο όριο, με χαμηλό συντελεστή και μόνο για οικοδομημένα ακίνητα μια που φορολογεί ακίνητα που μπορούν να αποφέρουν ποιο εύκολα έσοδα.
Θα κλείσω με το ερώτημα.

Τελικά η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;
ή
απλώς οι Έλληνες πληρώνουν ενοίκιο
για τη διαμονή τους;


Σχόλιο στο antinews.gr από τον Ελευθερία ή θάνατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου